Hvorfor kan det være svært at løfte hestens ben?
Inden man tænker på at ride på en hest, kan det være godt at lære den at kende og opbygge tillid.
Os, der har haft heste i mange år, ved godt, at det er vigtigt, at hesten har lært at løfte fødderne, men hvor mange ved egentlig hvorfor?
Det er ikke kun for at gøre det nemmere for beslagsmeden at arbejde på hovene, men det er faktisk også en tillidssag.
Hesten er som bekendt et fluktdyr, og at tage og løfte en fod afskærer hesten fra at løbe væk, hvis tingene bliver for farlige. At hesten er i spændt når man skal løfte fødderne er ikke noget godt koncept, da man kan regne med at foden bliver sat ned igen, om vi vil det eller ej. Som mennesker kan vi glemme at måle kræfter med hesten. Selv en lille shetlandsponny har vi ikke noget at sige til om, hvis den ikke er villig til at samarbejde. Derfor skal vi lære hesten, at vi ikke er farlige, og at vi ikke vil spise den.
Det kan i nogle tilfælde være lettere sagt end gjort, men det betaler sig i længden at gøre det med samarbejde og tryghed, og bruge tid sammen med vores dyr. Som så mange andre ting skal du tage det skridt for skridt og ikke forhaste dig.
Start med, at hesten vænner sig til, at du rører ved dens ben, og du er omkring den. Riv ikke hovene op i hovskægget eller bank på benet. Det nemmeste er at trykke lidt på kastanjen eller lige over koden og rose hesten meget, hvis bare den kun gør en antydning til at løfte benet.
Vi vil også, at hesten fremover løfter selvstændigt og vi ønsker også, at den kan holde sine hove af sig selv, så du ikke skal stå med en hest på 600 kg i hånden, når du skal rense hovene. Nogle heste er følsomme på benene og det er ikke så mærkeligt, for ofte kan hestene bide hinanden i benene i leg eller når der skal kæmpes om pladsen i flokken. Du har sikkert set hingsteplagene bide hinandens forben for at bringe rivalen ned på knæ.
Det er altså ikke helt naturligt for hesten at løfte benene, når man beder den om det. Det kræver lang og tålmodig træning og masser af ros. Begynd altid at stryge med hånden højt oppe på benene, også på en rutineret hest. Hestene bruger også benene, når de vifter fluer væk, så hvis man kilder hestens ben, uden at den er opmærksom på, hvad det er, kan den nemt komme til at sparke dig.
Træn din hest i lang tid, før beslagsmeden kommer. Det er ikke hans pligt at undervise hesten, og vi skal passe på vores beslagsmede, der gør et hårdt stykke arbejde for os, så vi kan ride på vores heste!